Om hjemmesiden

Formålet med Odense Kommunes hjemmeside, er at holde borgere, samarbejdspartnere og andre interesserede informeret om kommunens arbejde.

Sådan bruger du hjemmesiden
Selvbetjening
Opdateringer, nyheder og pressemeddelelser
Søgefunktion
Teknikken bag hjemmesiden
Tilgængelighed
Browsere
Java
Læs højt og større/mindre tekst
Sprog - oversættelse - translation
Trafik
Statistik

Sådan bruger du hjemmesiden

Hjemmesidens topmenu rummer 4 hovedsektioner - Borger, Erhverv, Byens Udvikling, Indflydelse+Politik - med hver deres information om netop dette område af kommunens aktiviteter. Klikker du på selve temaet, kommer du til en række underforsider. Alt er søgt rubriceret så brugervenligt som muligt. 

Du har altid adgang til topmenuen, uanset hvilken side du befinder dig på.

Du kan navigere hierarkisk via venstremenuen, eller du kan bruge søgefunktionen på sitet. 

Du kan til enhver tid se, hvor på sitet du befinder dig ved at kigge på brødkrummesporet. Brødkrummesporet ligger visuelt under navigationsmenuen, og du kan klikke på brødkrummeteksterne for at komme til en foregående side.

Selvbetjening

På hjemmesiden finder du en række selvbetjeningsmuligheder - dels vist under overskriften Selvbetjening i visuelt fremtrædende grønne bokse og bjælker på de enkelte sider, dels præsenteret som en samlet klikbar liste på Selvbetjeningsoversigten

Selvbetjeningsløsningerne linker i mange tilfælde til andre hjemmesider, men de vil altid være lavet for Odense Kommune.

Opdateringer, nyheder og pressemeddelelser
Informationerne på hjemmesiden bliver opdateret løbende af cirka 300 skribenter fra kommunens fem forvaltninger. På forsiden kan du holde dig ajour med pressemeddelelser og nyheder.

Du kan også få nyheder og pressemeddelelser som et RSS-feed.

Søgefunktion

Odense.dk’s interne søgefunktion er baseret på Google.
Den er under løbende optimering.

Teknikken bag hjemmesiden

Til redigering af odense.dk anvender Odense Kommune det danske content management system Sitecore CMS.

Tilgængelighed

Odense Kommunes hjemmeside følger de internationale retningslinjer for tilgængelighed fra W3C og dermed også de officielle danske retningslinjer (se Standard for tilgængelighed fra Digitaliseringsstyrelsen). God tilgængelighed er en forudsætning for, at brugere med funktionsnedsættelse kan benytte hjemmesiden på lige fod med andre.

Eksempler på god tilgængelighed på odense.dk er:

  • Du kan navigere rundt uden en mus ved at tabulere sig frem
  • Design og indhold er kodet og mærket op, sådan at du, hvis du f.eks. er synshandicappet eller ordblind, kan bruge din egen skærmlæser, syntetisk tale og punktskrift
  • Kontrasterne på tekstfarve og baggrund er tilstrækkeligt tydelige
  • Løsningen er robust og gengives fornuftigt i de mest hyppige browsere

Mobilvenligt design

Odense.dk præsenteres i et mobilvenligt design - et såkald responsivt design. Det betyder, at grafik, billeder og tekst ændrer sig alt efter din skærmstørrelse. Hvis du har en mobil, behøver du altså ikke scrolle sidelæns for at læse billeder og tekst - al indholdet kan være på din skærm. 

 

Browsere

Websitet odense.dk kan ses af de fleste gængse browsere, da sitet overholder de internationale retningslinier for html-standarden. 


Du skal være opmærksom på, hvilket versionsnummer din browser har. Ældre browsere kan have problemer med at vise Odense.dk rigtigt. Du kan læse mere om problemer med visningen under Tekniske spørgsmål og svar.


Java

For at kunne bruge dit NemID til at logge ind på offentlige hjemmesider som Odense.dk, skal du have programmet Java.
 
Java giver dig mulighed for at se oplysninger på hjemmesider, som dit almindelige internetprogram (fx Internet Explorer, Firefox og Safari) ikke kan vise. Programmet er nødvendigt for at bruge NemID og gå på fx Digital Post på borger.dk eller på netbanker.
 
Hvis du ikke har installeret Java på din computer, kan du downloade og installere det gratis. Download Java her

Læs højt og større/mindre tekst

Som bruger kan du vælge at få læst teksten op ved at klikke på knappen ”LÆS HØJT” øverst på hver side. Du kan også bruge den gratis skærmlæser, som IT- og Telestyrelsen stiller til rådighed på http://www.adgangforalle.dk/


Du kan ændre tekststørrelsen på hjemmesiden ved at klikke på knapperne større og mindre ”A”. Du kan også ændre tekststørrelsen via indstillingerne i din browser. Hvis du benytter Microsofts Explorer, skal du justere på Zoom i menuen under Vis:

Sådan zoomer du i IE

Ud over de muligheder, der findes i browseren for at forstørre teksten, findes der programmer, der yderligere kan forstørre indholdet på skærmen.

Som rådgiver på tilgængelighed har Odense Kommune brugt konsulentvirksomheden Sensus, der har specialiseret sig på området.

Sprog - oversættelse - translation

Indhold på odense.dk er hovedsageligt publiceret på dansk.
Ønsker du at se indholdet på et andet sprog, kan du klikke på punktet "Translate" i øverste hjørne af skærmbilledet.
Det giver mulighed for at vælge oversættelse af indholdet til mere end 50 forskellige sprog.

Denne funktion er baseret på Googles oversættelsesværktøj ”Google Translate”.

Trafik

Der er mere end 2,1 million sidevisninger og omkring 900.000 besøg om året på odense.dk.

Statistik

På odense.dk anvendes blandt andet analyseværktøjet Google Analytics til at generere rapporter om brugen af sitet. Disse rapporter giver f.eks. oplysninger om, hvilke søgeord der anvendes, hvilke sider, der oftest bliver vist, hvor længe brugerne bliver på de forskellige sider, og hvilke browsere der anvendes.

 

Denne adfærdsanalyse udføres udelukkende for at kunne videreudvikle og forbedre hjemmesiden, så den imødekommer den besøgendes behov. Se mere om beskyttelsen af den enkelte bruger under emnet privatlivspolitik.Opdateret 21-02-2018

Borgmesterforvaltningen